Guide through Paris


 
"Visa mig ditt Paris" fick jag höra varenda gång jag fick finbesök ända från Sverige under mina sex månader i Frankrike. Okej, svarar jag nu. Här kommer "mitt" Paris. Läs, njut och dröm er bort.

 

CAFÉ och RESTAURANGER
 
Paris är ju känt för sin matkultur, inte sant? Trots att jag bara hittade ett fåtal riktigt bra restauranger (=god mat och fin interiör) kunde jag gå runt hela dagar och bara äta. För mig kretsade det dock mer om crêpes, pain au chocolat och andra sockriga uppfinningar än om riktiga kulinariska matupplevelser.
  
Le Pain Quotidien - Det är en café-kedja där allt som serveras är ekologiskt, de har även en hel del vegetariska och veganska alternativ. Inredningen är mysig och det är ett populärt ställe att hänga på. De har även fantastiskt brunch för 23€ med varm choklad/kaffe/thé, valfri juice, ägg, brödkorg med en hel uppsättning olika pålägg, croissant, sallad, yoghurt och granola. Brukade dessutom hålla mig proppmätt ändra fram tills kvällen. Annars kan man fika på en pain au chocolat eller äta en vanlig rätt (är dock lite överprisat för den lilla mängd man får av det sistnämnda, även om det är gott).
 
Twinkie Brekfast's - Har underbart god brunch, även här för 23€. Enligt mig bättre än Le pain Quotidien, med mindre men mysigare yta, trevlig personal och SÅ god mat. Man kan även välja mellan olika teman på bruncherna. Om jag inte minns fel bl.a. french breakfast, american brunch, scandinavian brunch och asiatic brunch. Jag tog den amerikanska och blev serverad pannkaka, hashbrown, bacon, äggröra, varm choklad med marshmallows, färskpressad juice och brödkorg med tillbehör. Rullade ut från heaven efteråt.
 
Le Village - Ett supermysigt, hippt café som jag upptäckte mina sista veckor i Paris. Mysig och färggrann interiör och trevlig personal som mer än gänra (läs: jättegärna) pratar engelska och har urgod cheesecake, morotskaka och varm choklad med karamellsmak. Med andra ord: allt jag hann smaka på här var jättegott. Ligger även lite undangömt från turister vilket enligt mig är ett plus.

The Pankake Sisters - Också ett ställe jag upptäckte min sista tid i staden som ligger i ungefär samma område som Le Village. De är specialiserade på pannkakor (på amerikanskt vis) vilket de är jättebra på. Har dessutom god topping på och servicen är inte att klaga på. 
 
Berko - Cupcake-affär med ett megautbud. Olika färger, smaker och finurliga dekorationer. Jag kan lova att det kommer att ta minst 15 minuter att välja mellan alla och helst skulle man bara vilja beställa en av varje. En mysig och god muffinsaffär helt enkelt.
 
 
Lindt Café - Behöver jag säga något mer? Här kan man shoppa fin choklad, men det bästa av allt är att beställa en Chocolat Vennoise som antagligen kommer vara den godaste (men mäktigaste) varma chokladen du någonsin druckigt. Ett supertips för chokladälskare.

Svenska Institutet - Har man en svag stund av Sverige-saknad kan man gå hit och prata svenska med personalen och beställa exempelvis en svensk kladdkaka. Innomhus är det mysigt och lätt att sitta ned och prata i timmar utan att känna sig besvärad över att man tar upp plats. Utomhus finns även en fantastisk innegård som jag tror är underbar att ta vara på när våren och sommaren smyger sig på.
 
 
Anti Café - Ett Café med konceptet att man inte betalar per kaffe - utan för timma. Här finns fritt wi-fi, baugetter, nutella, frukt, (köpta) kakor, thé, kaffe och varm choklad. För 4€/timma får man tillgång till hela utbudet. Dessutom en mysig och opretentiös plats att snacka med en kompis på eller ta med sig läxorna till (även rabatterat för studenter). 
 
Le Café des Chats - Översättningen av namnet blir Kattcafét och det är precis vad det är. Här kan man fika och även gosa med katterna som bor på caféet. Om man lyckas locka dem till sig, vill säga.
 
Ilot Vache - En restaurang i hjärtat av Paris - närmare bestämt på Ile Saint Louis som är en av de två öarna som ligger mitt i centrala Paris omringade av Seine. Liten men sypermysig restaurang med levande ljus, artig personal och stora blommor. Maten är dessutom väldigt god och jag kan tipsa om menyn för 32€ där det ingår förätt, huvudrätt, ostbricka och efterätt. Mums, alltså.
 
Mama Shelter - Hotellrestaurangen som fick bli mitt sista besök i Paris kvällen innan jag åkte hem. Det är ett inneställe för Parisarna och ligger lite avsides i utkanten av norra Paris. Obs. att det ligger rätt avsides och att man antagligen behöver boka bord innan. Mitt bästa tips här är Les Gauffres, våfflorna som kom serverade med hemagjord glass, grädde och chokladsås. Något av det godaste jag ätit i efterättsväg.
 
Falafel - Området Marais är känt för sin falaffel. Det finns många stånd och att ta med en falaffel kostar runt 6€ vilket är väldigt billigt för mat i Paris, men det är också väldigt gott. Den mest kända är det gröna falaffelståndet som jag aldrig lyckades prova då jag alltid gick förbi på lördagar då de har stängt. Den jag kan tipsa om är dock Chez Hanna (väldigt passande namn) som ligger på samma gata.

Crêpes - Jag kan bara säga: ÄT DEM. Visst kan man äta på Crêperier, men jag tycker att de allra godaste (och även prisvärdaste) är de man köper i ett litet crêpes-stånd och äter "to go" eller "à emmener" som man säger på franska. En crêpes med nutella är något av det godaste jag vet. Crêpes-stånd finns lite överallt runt om i Paris och ibland är de tyvärr bättre och ibland sämre, man får väl bara chansa och hoppas tror jag. Dock är en av de godare jag ätit vid Eiffeltornet konstigt nog (man kan ju tro att det är turistfällor)...
 
Boulangerier - Franskans motsvarighet till bageri/café med utbud av baugetter, croissanter, pain au chocolats etc... Är man i Frankrike är det ett stort måste att gå in hit och dregla över utbudet. Mina egna bästa tips här ifrån: Baugette, Tradition (en typ av baguette som oftast är lite grövre), pain au chocolat, croissant aux amandes (croissant med mandlar och mandelmassa) och pain au chocolat aux amandes (en pain au chocolat med mandelmassa och mandlar på toppen). Köp, ät och njut!
 
 
PARKER och FINA PLATSER
 
Jardin du Luxembourg - Med det Luxemburgiska Palatset i centrum kretsar fontäner, stora gräsmattor och mysiga träd-alléer. En av Paris mysigaste och därav också populäraste parker. Palmer, blommor och gräsmattor som gjorda för picknick.
 
 
Tuilerierna - "Paris Central Park". Det är en stor och öppen park med yta för att promenera, ta en springrunda, men kanske framförallt att sätta sig ned på en av de gröna stolarna vid fontänerna och bara njuta av omgivningen. Det är i alla fall vad Parisarna tycks göra.
 
Versailles Slottspark - Den finaste trädgården jag någonsin har varit i. Slottet i all sin ära, men det är dess omgivning som verkligen imponerar. Fontäner, små gångar, vackra blommor och exotiska träd. Det är en fridfull plats och jag tycker det är värt att ta sig tiden att gå de små gångarna och hitta de lite undangömda, fina platserna som inte all turism kretsar kring.
 
Annars: Place des Vosges i Marais, Jardin des Plantes (jag var bara där i januari men jag kan föreställa mig att det är underbart på sommaren) och glöm inte Le Parc des Buttes-Chaumont. Jag tror i och för sig alla Paris parker är nästan lika underbara så bara välj någon och besök den med en baugette eller en macaron.
 

SHOPPING
 
4Temps, La Défense - Bästa och nog även största shoppingcentret jag har varit på. Trots att jag kom hit mer än en gång i veckan under en period lyckades jag ändå alltid gå vilse. De har en stor variation av butiker - både lite finare som Michael Kors till affärer som H&M (om man vill känna sig hemma). Andra butiker det går att finna här är t.ex. New Look, Accessorize, Zara, American Apparel, Maisons du Monde (jättefin inredningsbutik, speciellt under juletiden), Etam, Mango, Kusmi Tea, Nature & Decouverts, Pull&Bear med mera, med mera. 
   Detta är även ett av de få (enda?) ställena man kan hitta shopping på en Söndag i/runtom Paris då de flesta butiker hålls stängda denna dag.

Rue Rivoli - En lång gata med bra butiker väldigt centralt i Paris. Ligger någon parallelgata från Seine och har enligt mig den bästa shoppingen komprimerad näst efter 4Temps. Butiker som GAP, Forever21, Jennyfer, Celio...
 
 
SEVÄRDHETER

Eiffeltornet
- Paris och kanske till och med världens kändaste byggnad? Ett måste med andra ord. På dagen är det fint att skåda tornet från Champs des Mars (den stora gräsmattan framför tornet) med en picknick eller från andra sidan - Place de Trocadéro med fontänerna framför tornet. Eller varför inte bara skymta det på håll mellan byggnader på en vanlig stadspromenad? Utsikten är alltid lika slåeende. 
   Värt att veta är också att på kvällen när mörkret har fallit lyser byggnaden upp varje hel timma i ett par minuter med ett sprakande glitter. Missa inte!
 
 
Notre Dame - Gammal kyrka i gotisk stil i hjärtat av Paris. Även om kön alltid är jättelång tar det inte särskilt lång tid att komma in. På vänster sida av kyrkan hittar man också ingången till att gå upp i kyrkans torn - en jättefin utsikt där man även kan hälsa på Quasimodos kompisar. Något jag verkligen kan rekommendera (även gratis för EU-medborgare under 25 år).
 
Montmartre och Sacre Coeur - Montmartre ligger uppe på en kulle i norra Paris och har en fantastisk utsikt från toppen. I dessa kvarter finns den kända kyrkan Sacre Coeur, Moulin Rouge, Place de Tartre där konstnärerna håller till, Mur de l'Amour - kärleksmuren och cafét och grönskaksbutiken som är med i filmen Amélie de Montmartre. Många tycker att det här är ett av Paris mysigaste kvarter - oavsett om det är sant eller inte är det absolut värt ett besök. 
 
 
 
Le Marais - Ett mysigt, hippt kvarter i Paris. Här hittar du många falaffelstånd, smågator och även parken Place des Vosges.
 
Invanlides - Invalides med sin vackra guldkupol. Här vilar Napoleons grav och här finns även Musée de l'armée där rustningar från bland annat första- och andra världskriget står utställda och mycket, mycket mer.
 
Triumfbågen - Triumfbågen är en väldigt bastant och cool byggnad som är placerad mitt i en av de största rondellerna i Paris. Inunder byggnaden brinner den okände soldatens låga och på väggarna på bågen är många soldaters namn skrivna för att minnas. Man kan även gå upp i bågen och skåda Paris från ett av de finaste utkiksplasterna enligt mig. Härifrån kan man se Sacre Coeur, Eiffeltornet, La Défense och den största och kändaste gatan i Paris - Champs Elysées. 
 
 
 
 Versailles - Från centrala Paris tar det ungefär en halvtimma ut till Versailles med RER-tågets linje C som tar dig mitt till centrum. Fem minuter därifrån hittar du det vackra slottet i min föredetta hemstad (<3). Även om slottet är mycket vackert är trädgårdarna ännu vackrare - i alla fall på sommaren. Men glöm inte att slottet är stängd på måndagar!
   Förutom slottet och trädgårdarna är Versailles en väldigt mysig stad. Är du ändå här så gå in på ett Crêperie eller ta en sväng till marknaden (till höger om slottet, om du har det framför dig). Huvudgatan i Versailles heter Rue de la Paroisse och vid Place Marché Notre Dame håller marknaderna till ett par dagar i veckan. 
 
 
MUSEUM
 
Louvren - Mona Lisa, Venus, Nattvarden... Men också Paris största Museum, så mycket annat ryms i muséets enorma byggnad. Allt ifrån den Egyptiska avdelningen till Da Vinci-målningar.
 
Musee d'Orsay - I den gamla ombyggda järnvägsstationen som nu agerar muséum finns främst Impressionistisk konst, för den som gillar det, men också en del annat som skulpturer och fotografier. Högsta våningen är där jag spenderade mest tid, det vill säga med Monet, van Gogh och Gaugain. Interiören är också något alldeles extra med sin stora guldklocka och sin vackra utsikt från topp-våningen. 
 
 
Musée Picasso - Svårt att gissa att det är Picasso's konst som står i centrum här. Gillar man konstigt, knäppt och lite galet så gillar man det här. Jag gick runt och småfnissade åt tavlorna emellanåt - ett plus tycker jag.
 
Palais de Tokyo - Även det här ett knäppt museum bestående av modern konst. Jag tyckte skarpt om det då det var lite galet men med mycket känsla. Det finns även ett vitt rum man kan testa att bli "inlåst" i där man får försöka hitta lösningen för att komma ut alldeles själv.
 
Orangeriet - Monet's jättemålningar av näckrosorna finns att finna här. Fint.
 
Maison Européenne de la photographie - Det enda foto-muséet jag hittade i Paris. Tyckte det var väldigt mysigt även om fotoutställningarna var väldigt olika varandra. Vissa väldigt välgjorda och beundransvärda, medans andra var lite konstiga att förstå sig på. 
 
 
TIPS OCH TRIX
 
Är man EU-medborgare och under 25 år går man in på många museum antingen gratis eller under "tarif reduit" - alltså till ett billigare pris. Detta är verkligen underbart, utnyttja detta vetja.
 
Att åka Metro är väldigt smidigt och lätt i Paris. Staden har mer än 300 olika stationer och 16 linjer. Förutom att det är praktiskt är vissa stationer också fint utsmyckade eller bara väldigt speciella, som Franklin D. Roosevelt om jag inte minns fel. 
   I Paris kan man köpa till exempel 3-dagarspass eller 5-dagarspass för tunnelbanan. Men under helgdagar kan man även köpa en biljett för 2-3€ om man är under 25 år och åka hur mycket tunnelbaka som helst hela den dagen. Tips om man gör en weekend-resa!
 
  
Vill du leva billigare under vistelsen här, men ändå få in Paris-känslan så är picknick rätt lösning. Köp baguetter och efteretter på ett lokalt Boulangeri eller Patisseri och pålägg och andra valfria tillbehör på Monoprix och sätt dig i en park eller på kanten längs Seine. Jag slår vad om att du kommer höra livliga franska disskussioner runt omkring dig. Har du tur kanske också en och annan skicklig gatumusikant.
 
 
ÖVRIGT
 
Shakespear and Company - En jättemysig gammal engelsk bokhandel mitt i Paris. Höga hyllor med böcker, trånga utrymmen, papperslappar på tavlor med fina citat eller olika sorters annonser om språkutbyten eller teaterlektioner, gamla skrivmaskiner, ett piano och gammla dammiga böcker. Paradiset på jorden kanske. Man får känslan av att stiga in i en annan tid, en annan plats där alla drömmar är verkliga. I alla fall om man som jag fantiserar om skrivardrömmar och poesi. 
   De har även författarkvällar lite då och då (en gång i månaden tror jag?). Kolla upp deras veckoshema innan och se om du kanske kan klämma in en timma med en författare. 
 
 
 Bateau Moche - En turistbåt på Seine som tar dig förbi utsikter till de allra flesta och viktigaste turistattraktionerna. Ett väldigt mysigt sätt att se väldigt mycket på. Du går på vid t.ex. Pont Neuf och kan sedan njuta av Notre Dame, vackra borar, Place de la Concorde, Eiffeltornet... Mysigast är det nästan att påbörja turen strax innan solnedgången för att få se början av turen i solljus och sedan se staden långsamt övergå till upplysta ljus i mörkret.
 
Cinéma - Bio. Är du bra på franska är det enligt mig jättevärt att gå och se en riktigt fransk film. De är så olika de dominerande hollywood-filmerna och så finurliga och kreativa. Absolut värt det. 

Skridskor
- Är du i Paris under vintertid kan det vara en fin idé att välja en av Skridskobanorna i staden och ta några varv. Inne i Grand Palais, utanför Hôtel de Ville eller vid Champs Elysées. Extra mysigt blir det när man ser stadens ljus blinka omkring en eller att se Eiffeltornet skymta bakom byggnaderna. 
 
 
Några frågor på det?
 

Allmänt | | 4 kommentarer |
Upp